Kurumsal Psikolojik Danışmanlık
Kurumsal danışmanlık, iş yerlerindeki çalışanların iş verimliliğini artırmak, daha istekli çalışmaları konusunda motive etmek, çalışanların birbirleriyle ve yöneticileriyle olan ilişkilerini güçlendirmek amacıyla verilen bir danışmanlık türüdür. Kurumsal danışmanlık sırasında şirketle ilgili tüm alanlar tek tek incelenerek daha öncesinde olmuş olan problemler analiz edilmektedir. Bu sayede yaşanan sorun anlamlandırılarak yeniden yaşanmasını engellemek adına çözümler oluşturulmaktadır. Kurumsal danışmanlık hizmeti ayrıca iş yerinde yaşanması muhtemel sorunları da tespit ederek önlemler almaya, planlar geliştirmeye ve bu planları gerçekleştirmeye dair süreci de kapsamaktadır.
Kurumsal Danışmanlık Almak Neden Önemlidir?
Kurumsal danışmanlık sırasında kurumsal danışman, çalışanların psikolojik iyi oluşlarını artırmayı hedeflemektedir. Çalışanlar iş yaşamında maddi tatminin yanı sıra manevi tatmine de ihtiyaç duymaktadır. Çalışanların iş yerinde huzurlu olmaları, işlerine severek gelmeleri yapılan işin kalitesini artırmaktadır. Bu sayede iş yerinde yapılan işin hacmi büyümekte ve üretkenlik artmaktadır. Kurumsal danışmanlık alan firmaların iş potansiyellerinin büyüdüğü ve rakiplerine göre daha başarılı oldukları gözlemlenmektedir.
Kurumsal danışmanlık sırasında bunun yanı sıra işe alım sürecinde de şirkete danışmanlık hizmeti sunulmaktadır. Hangi çalışanın hangi pozisyonda çalışmasının daha uygun olduğunu tespitinin güzel yapılmış olması çalışanların daha verimli olmasını ve yapılan işin kalitesini iyileştirmektedir.
Hangi Durumlarda Kurumsal Danışmanlık Alınabilir?
Kurumsal danışmanlık, bir iş yerinde doğru hedefler belirleme, etkili planlama yapma, çalışanların psikolojik durumlarını anlama ve iyileştirme, çalışanların ve yöneticilerin etkin çalışmalarını sağlama, yapılan işin verimliliğini artırma gibi birçok noktada kurumların yardım alabileceği bir danışmanlık türüdür.
Kurumsal danışmanlık alınabilecek başlıca durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Şirket çalışanlarının işini severek yapmalarına ve çalıştıkları kuruma ait hissedebilmelerine katkıda bulunmak
- Çalışanlar arasında ekip ruhu oluşturmak ve kişilerini işe dair motivasyonlarını artırmak
- Çalışanların kurum kültürüne uyum sağlamalarına yardımcı olmak
- Şirkette görev yapan herkesin ekip ruhu içinde ortak bir amaca hizmet etmelerini sağlamak
- Kurumda çalışanlar tarafından yerine getirilen sorumlulukların kalitesini artırmak
- Kurumda gerçekleştirilen işlerin daha verimli olmasını sağlamak
- Kurumda ortaya konan işin gelişmesini sağlayarak şirketin potansiyelini artırmak
- Kurumda daha önce yaşanmış olan problemleri tespit ederek aynı sorunun yeniden yaşanmaması adına gerekli önlemleri almak
- Kurumda ortaya çıkabilecek sorunları araştırarak gerekli adımların atılmasını sağlamak ve bu sayede riskleri azaltmak
- Kurum çalışanlarının kendini geliştirmelerine katkı sunacak bir ortam oluşturmak ve gerektiğinde eğitimler sunmak
- Kurum çalışanları arasındaki iletişimin daha etkin ve sağlıklı olabilmesine katkı sunmak
- Kurumun daha üretken, yaratıcı ve işlevsel olmasına yardımcı olabilecek yöntemler geliştirmek
- Kurumun işleyişine dair en etkin stratejileri ve yöntemleri seçmek
- Çalışanların görev alacakları en doğru pozisyonu bularak ortaya konan işin kalitesini artırmak
- Yapılan işi iyi analiz ederek rakiplerle rekabet edebilme gücünü artırmak
- Kurumun yaptığı işe uygun pazarı analiz ederek satışları artırmak
- Yapılan işin kalitesini artırarak şirketin değerine katkı sağlamak
Kurumsal Danışmanlık İşleyişi Nasıldır?
Kurumsal danışmanlık sürecinde kurumsal danışman tarafından kuruma, çalışanlara ve yöneticilere katkı sunulmak adına birçok konu başlığıyla alakalı eğitimler düzenlenmektedir. Kurumsal danışman, çalışanların arasındaki iletişimi güçlendirmek ve kişilerin ihtiyaçlarını birbirine en etkin şekilde ifade edebilmelerini sağlamak adına karşı tarafı suçlamadan düşüncelerin nasıl ifade edilebileceğini ve birbirlerini empatik şekilde nasıl dinleyebileceklerini onlara öğreten bir eğitim planlayabilmektedir. Çalışanlar arasındaki iletişimin güçlü olması iş yerindeki huzur ortamını sağlamak adına büyük önem taşımaktadır.
Kurumsal danışmanlık sürecinde gerek birebir gerek grup çalışmaları ile çalışanların kendilerini, ne istediklerini, potansiyellerini fark edebilmeleri adına çalışmalar planlamaktadır. Kurumsal danışman bu sayede kişinin kendini daha iyi tanımasına ve iş hayatında daha sağlam adımlar atmasına katkıda bulunmuş olur. Kararlarını bilerek ve isteyerek seçen çalışanın ise yaptığı işe dair motivasyonu artmaktadır.
Kurumsal danışmanlık bunların yanı sıra çalışanların takım olabilmesini sağlamak adına grup çalışmaları düzenlemektedir. Bu çalışmalar esnasında grup dinamiğini artırmak adına çalışanların birbirleriyle olan ortak noktalarına dikkat çekilmekte ve birbirlerine olan bağlılıkları artırılmaktadır. Ayrıca birbirlerinden farklı olan yönlerine de saygı duyabilmeleri adına çalışmalar da düzenlenmektedir. Çalışanların takım ruhu kazanması için zaman zaman sosyal aktiviteler de planlanabilmektedir.
Kurumsal danışmanlık, her kurumun yapısı birbirinden farklı olduğu için o kuruma özel olacak şekilde yürütülmektedir. Bahsedilen temel yönlerin yanında o kurumun analiz edilmesi sonucunda gerekli çalışmalar, planlamalar ve etkinliklerle sürece devam edilmektedir.