Online Terapi

Online Terapi Nedir?

Online terapi, terapist ve danışanın belli sebeplerle yüz yüze ve aynı fiziki ortam içinde terapi yapmalarının mümkün olmadığı durumlarda internet üzerinden görüntülü şekilde gerçekleştirilen terapi türüdür. Terapist ve danışanın daha öncesinde randevulaştığı bir saat diliminde görüşme online biçimde gerçekleştirilir. Online terapinin süresi ve sıklığı yüz yüze terapiyle aynı şekildedir. Online terapi seansları, danışanın yaşadığı probleme ve çalışılan terapi ekolüne göre değişmekle birlikte genellikle haftada bir ya da iki haftada bir gerçekleşmekte ve 45-50 dakika kadar sürmektedir. Terapinin kaç seans içinde sonlanacağı danışanın problemine göre değişmektedir. Online terapi ücreti de terapistin yüz yüze gerçekleştirdiği terapi ücretiyle aynı olmaktadır.

Yetişkinlerle ve ergenlerle gerçekleştirilen yüz yüze terapilerde kullanılan birçok terapi yöntemi online terapilerde de sürdürülebilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi, şema terapisi, hipnotik yeniden işlemleme terapisi, yetişkin bireylerle bireysel terapi, ergen terapisi, ebeveyn danışmanlığı, eğitim danışmanlığı, çift terapisi, oyun terapisi gibi terapi yöntemleri online terapi yoluyla da gerçekleştirilebilmektedir. Terapinin uygulanması için gerekli bir araç varsa terapist tarafından bu online materyal danışanla paylaşılmaktadır. Ayrıca terapide kullanılacak bir teknik için danışanın seansa katılım sağlayacağı yerde hazırlanması gerekilen bir ortam varsa da bununla ilgili danışan online seans öncesinde bilgilendirilmektedir. Bu sayede online terapinin yüz yüze terapilerde olduğu koşullarla gerçekleştirilebilmesi kolaylaşmaktadır.

Online terapide, terapistin ve danışanın haklarını korumak amacıyla yüz yüze terapide gerçekleştirilen kurallar aynı şekilde geçerli olmakta ve etik ilkelerin hepsine aynı şekilde dikkat edilmektedir. Terapide önemli bir ilke olan danışan gizliliğinin online terapide de korunması adına terapistin ve danışanın görüşme sırasında yanında kimse olmamalıdır. Her ikisi de yalnız bir şekilde ve dışarıdan görülmeyen kapalı bir odada görüşmeye katılmalıdır. Ayrıca online terapide gizliliğin sağlanması adına terapinin ses ve görüntü kaydı alınmamaktadır. Terapinin sağlıkla ilerleyebilmesi adına yüz yüze terapide dikkat edilen oda koşulları online terapide de terapist ve danışan tarafından sağlanılmalıdır. Bu nedenle odanın aydınlık ve sessiz olması, odaya dışarıdan birinin girip çıkması engellenmelidir. Terapinin kesintiye uğramaması adına online terapinin gerçekleştirileceği teknolojik aletlerle alakalı bir sorun olmadığından emin olunmalıdır. Terapi öncesinde ses sistemi, kamera ve internet bağlantısı kontrol edilmelidir.

Online Terapinin Avantajları Nelerdir?

Online Terapi Hangi Durumlar İçin Uygulanabilir?