Bireysel Terapi

Bireysel Terapi Nedir?

Bireysel terapi, kişinin yaşadığı bilişsel, duygusal ve davranışsal sorunların çözülmesi ve kişinin kendisiyle alakalı farkındalık geliştirmesi amacıyla bu alanda eğitim almış bir uzman tarafından gerçekleştirilen, belli sınırlar ve kurallarla yapılandırılmış, çeşitli teknik ve yöntemleri barındıran bir hizmet türüdür. Genellikle bireysel terapiler 45-50 dakika sürmektedir. Duruma ve ihtiyaca bağlı olarak çoğunlukla haftada bir veya iki haftada bir olacak şekilde planlanmaktadır. Bireylerin ne kadar süre boyunca bireysel terapi almaya ihtiyaç duydukları yaşadıkları soruna ve çalışılan terapi yöntemine göre değişiklik göstermektedir.

Bireysel terapi, kişinin yaşadığı sorunları ve duygularını güvenli bir ortamda, onu eleştirmeden dinleyecek bir kişiyle çözme imkânı sağlamaktadır. Terapist, danışana bireysel terapi içinde açık iletişim kurma ortamı oluşturarak onun duygularına karşı empatiyle yaklaşmakta, onu anlamaya çalışmakta ve destekleyici davranmaktadır. Ayrıca bireysel terapi sürecinde danışanın kendini rahat ve güvende hissedebileceği bir seans ortamı sağlanmaktadır. Bunu sağlamak amacıyla da gizlilik ilkesine oldukça dikkat edilmektedir. Terapist, danışanın bireysel terapide paylaştıklarını gizlilik ilkesi gereğince kimseyle paylaşmamaktadır.

Bireysel terapinin nasıl uygulanacağı terapistin çalıştığı yönteme göre değişiklik göstermektedir. Ancak genellikle ilk seans tanışma ve değerlendirme seansı şeklinde yapılmaktadır. Bu seansta terapist, danışana terapi sürecinin nasıl ilerlediğiyle alakalı bilgiler vermektedir. Danışanın bireysel terapiye başvurma sebebi, yaşadığı problemler, geçmiş yaşamı ve terapiden beklentileri bu seans içinde konuşulmaktadır. Devam eden süreçte seanslar içinde danışanın duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını anlamaya ve çözmeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu sayede kişinin kendini tanıması, problemleriyle baş edebilmesi, sorunların üstesinden gelebilmesi ve başta belirlenen terapi hedefine ulaşılmaya çalışılması hedeflenmektedir.

Terapist, bireysel terapide birçok terapi yönteminden ve tekniğinden faydalanabilir. Bu yöntemler ve teknikler arasında bilişsel davranışçı terapi, şema terapi, hipnotik yeniden işlemleme terapisi, EMDR, psikanalitik terapi, duygu odaklı terapi ve dinamik terapi sayılabilir. Terapist çalıştığı yönteme göre süreci planlamakta ve yürütmektedir. Bireysel terapi almadan önce danışanların terapist seçimi sırasında terapistinin çalıştığı terapi ekollerinde uzmanlaşmış olup olmadıklarını araştırmaları büyük önem taşımaktadır.

Bireysel Terapinin Amaçları Nelerdir?

Bireysel terapide, terapinin amacı danışanın terapiye başvuru sebebine bakılarak terapist ve danışanla birlikte belirlenmekte ve somutlaştırılmaktadır. Terapinin amacı belirlenirken danışanın geliş sebebiyle birlikte terapi sürecinin sonunda varmak istediği nokta da dikkate alınmaktadır.

Başlıca terapi amaçları şu şekilde sıralanabilir:

Bireysel Terapi Alınabilecek Durumlar Nelerdir?

Bireyler yaşamakta oldukları birçok problem için bireysel terapi hizmetine başvurabilmektedirler. Başlıca bireysel terapi alınabilecek durumlar şu şekildedir: