Evlilik ve Çift Terapisi
Evlilik ve çift terapisi, çiftlerin kendi başlarına çözmekte zorlandıkları problemlerini, tekrarlayan sorunlarını, iletişim tarzlarını anlamaya ve daha sağlıklı bir hale dönüştürmeye yarayan bir terapi türüdür. İlişkilerde zaman zaman çiftlerin üstesinden gelmekte zorlandıkları problemleri olabilmektedir. Çiftler bu gibi durumlarda bazen iş birliği yapmakta zorlanabilmekte ve birbirlerini suçlama yoluna gidebilmektedirler. Bu durum birbirlerini anlamalarına engel olmakta ve ilişkileri içinde tekrarlayan bir sorunla karşı karşıya kalmalarına neden olmaktadır. Çift terapisi süreci içinde bireysel terapiden farklı olarak daha çok kişinin bireysel problemleri yerine ilişkinin yapısına ve çiftler üzerinde bıraktığı etkilerine odaklanılmaktadır.
Çift Terapisinden Kimler Yararlanabilir?
Çift terapisine, ortak bir duygusal birliktelik yaşayan çiftler, evliliğiyle alakalı sorunlar yaşayan veya evlilik öncesinde danışmanlık almak isteyen bireyler başvurabilmektedirler. Başlıca aile ve ilişki terapistinden destek alınabilecek konular aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Çiftler arasında sağlıksız bir iletişim şeklinin olması
- Çiftlerin birbirlerine karşı suçlayıcı ve öfke dolu yaklaşımlara sahip olmaları
- Çiftlerin sık sık anlaşmazlıklar ve çatışmalar yaşıyor olmaları
- Çiftlerin birbirlerine dair duydukları sevgi ve saygının azaldığını hissetmeleri
- Çiftlerin ilişkilerinde cinsel problemler yaşıyor olmaları
- İlişkide aldatma ya da güvensizlikle alakalı sorunların yaşanıyor olması
- İlişkiye dışarıdan üçüncü kişiler tarafından müdahalelerin olması ve çiftlerin dışarıya karşı sağlıklı sınırlar çizemiyor olmaları
- Çiftlerin sorumluluk paylaşımıyla alakalı anlaşmazlıklar yaşıyor olmaları
- Çocuk sahibi olmak, çalışmak gibi önemli konularda çiftler arasında fikir ayrılıklarının yaşanması
- Çocuk büyütme sürecinde çiftlerin farklı düşünce ve tutumlara inanıyor olmaları
- Çiftlerin boşanma/ ayrılık gibi kararlar almış olmaları
- Çiftlerin kıskançlık, kısıtlama veya kişinin özel alanına fazlaca müdahale etmesiyle alakalı oluşun sorunlar yaşıyor olmaları
- Çiftlerin şehir veya iş değişikliği gibi ailelerini etkileyen büyük bir durum yaşıyor ve yeni duruma uyum sağlamakta zorlanıyor olmaları
- İlişkide duygusal ihmal, istismar veya şiddetin yaşanıyor olması
Çift Terapisi Almak Neden Önemlidir?
Bir ilişki yürüten çiftlerin hiç problem yaşamıyor olmaları mümkün değildir. Önemli olan sorun yaşıyor olmaktansa bu sorunun üstesinden gelebiliyor olmaktır. İlişkide tekrarlayan ve çözüme kavuşturulamayan problemler kişileri yormakta, ilişkiye hasar vermekte ve giderek çiftler arasındaki bağın zedelenmesine neden olmaktadır. Sorunların üstesinden gelemeyen çiftler zamanla birbirlerine karşı olan sevgilerini yitirmeye, ortak bir hayat paylaşmakla ilgili motivasyonlarını kaybetmeye, şiddetli çatışmalar ve kavgalar yaşamaya ve birbirlerini incitmeye başlamaktadırlar. Bazen bu anlaşmazlıklar çiftlerin ayrılık veya boşanma kararı almalarına neden olabilmektedir. Oysaki çoğunlukla çiftlerin yaşadığı sorunların temelinde birbirleriyle sağlıklı iletişim kurmayı bilmemeleri yatmaktadır. Çift terapisi sayesinde çiftler birbirlerini anlamayı ve kendilerini daha yapıcı bir şekilde ifade edebilmeyi öğrendiklerinde ilişkilerinin seyri pozitif anlamda değişmektedir.
Çift terapisi almak için ilişkide çok büyük problemler yaşıyor olmak gerekmez. Çiftlerin yaşadıkları problemler derinleşmeden bir çift terapistine başvurmaları doğabilecek çatışmaları önlemelerini ve yıpratıcı bir süreç yaşamaktan korunmalarını sağlamaktadır. Çiftlerin kafalarında çözümsüz olarak gördükleri birçok neden çift terapisi sürecinde bireyler açısından anlamlandırılmakta ve sorunların üstesinden gelinebilmektedir.
Çift Terapisi Yöntemleri Nelerdir?
Çift terapisinde genellikle ilk seanslar çifti yakından tanımaya yönelik planlanmaktadır. Bu süreçte çiftin yaşadığı sorun, ilişkinin başlangıcından bu yana nasıl ilerlediği, ilişkinin dinamiği, çiftlerin ortak ve birbirlerinden farklı değerleri, çiftlerin kültürel bakış açıları ve sorun çözme biçimleri gibi konular konuşularak analiz edilmektedir. Çift terapisti, çiftlere karşı objektif, tarafsız ve anlayışlı şekilde yaklaşarak onları desteklemektedir. Çift terapisti, seans içinde daha çok çiftlerin birbirleriyle olan ilişkilerine ve birbirlerine yükledikleri duygulara dikkat çekmektedir. Ayrıca seans içinde büyük krizler yaşanması halinde gerekirse duruma müdahale etmektedir. Zaman zaman çiftlere psikoeğitim vererek onlara ilişkiyle ilgili önemli unsurlardan bahsedebilmektedir. Çift terapisinde bireyler genellikle seansa birlikte katılmaktadır. Ancak gerekli olduğunda bireylerle tek görüşerek de ilerlenmektedir.
Çift terapisinde birbirinden farklı birçok terapi ekolü bulunmaktadır. En çok kullanılan çift terapi yöntemleri arasında duygu odaklı çift terapisi, bilişsel davranışçı çift terapisi, sistemik çift terapisi, Gottman çift terapisi, stratejik aile terapisi gibi ekoller sayılabilmektedir. Duygu odaklı çift terapisi sürecinde, çiftlerin birbirleriyle kurdukları bağın kuvvetlendirilmesi hedeflenmektedir. Bireylerin birbirlerine empatik yaklaşmaları, partnerinin duygularına duyarlı olmaları ve ne hissettiğini kavramaları, birbirleriyle nasıl daha sağlıklı bir iletişim kurabileceklerini öğrenmeleri, birbirlerinin ihtiyaçlarını fark ederek bu ihtiyaçları karşılamaya çalışmaları, birbirlerini desteklemeleri gibi konular çalışılarak aralarında daha derin bir bağ oluşturmaya yönelik süreç yürütülmektedir.